Bezoek onze winkel

Burg. Galleestraat 12
7251 EB Vorden

}

Onze openingstijden

Woe - Do 13.00 - 18.00
Vrij 10.00 - 18.00
Zat 10.00 - 17.00

Neem direct contact op

0575-845734
info@wijnhandelsmit.nl

Gratis verzending in NL
vanaf 18 flessen / € 100

Bezoek onze winkel

Burg. Galleestraat 12
7251 EB Vorden

}

Onze openingstijden

Woe - Do 13.00 - 18.00
Vrij 10.00 - 18.00
Zat 10.00 - 17.00

Neem direct contact op

Geschiedenis Wijnhandel Smit

Wij zijn een wijnhandel met een rijke historie, zelf geïmporteerde wijnen en zelf gemaakte distillaten.

Onze historie

Sinds 1886

De geschiedenis van Wijnhandel Smit gaat terug tot 1886. De betovergrootouders van de huidige eigenaar Maarten Smit, Lammert en Helena Brandenbarg, vestigen zich dat jaar in de vermaarde herberg Het Wapen van Vorden.

Zij runnen niet alleen de herberg, maar leveren ook dranken aan de adellijke families op de acht Vordense kastelen.

Brandenbarg wordt Smit

Eeuwenlang blijft het Wapen van Vorden in handen van de familie Brandenbarg. Tot de Tweede Wereldoorlog. Dan overlijdt Cor Brandenbarg, het enig kind van Johan en Trijntje Brandenbarg, en verliest de familie hun erfgenaam.

Johan en zijn broer Anton zijn het er echter over eens dat het bedrijf in de familie moet blijven. Zo komt het dat hun neef Frans Pieter Smit eind jaren vijftig uitbater wordt van het Wapen van Vorden.

 

Derde generatie

Wijntapperij

Frans heeft een duidelijke visie op de toekomst van Het Wapen van Vorden. De hotelfunctie van de herberg wordt langzaamaan afgebouwd en al snel staat Het Wapen bekend als ideale feestlocatie. Daarnaast begint Frans een volledig onderkelderde wijnhandel annex slijterij.

Frans wil niets liever dan de Achterhoek kennis laten maken met Bourgogne- en Bordeauxwijnen. Hij heeft een voor die tijd ongelooflijk uitgebreide collectie wijnen en toont die graag tijdens proeverijen. Halverwege de jaren zeventig wordt het cafégedeelte van het Wapen van Vorden omgebouwd tot wijntapperij, de tweede in Nederland.

Een nieuwe generatie wijnkopers

In 1986 laat Frans zijn jongste zoon Maarten, dan 16, voor het eerst wijn proeven. Na deze eerste proefsessie is het voor Maarten wel duidelijk: dit wordt zijn toekomst. Zo veel geuren, smaken en stijlen, daar moet hij meer van weten. Na de middelbare school start hij met het importeren en exporteren van zijn eigen wijnen.

In 2007 verkoopt hij zijn bedrijven en legt zich weer toe op de oorspronkelijke activiteiten van de wijnhandel in Vorden. En zo is de winkel, na meer dan anderhalve eeuw, geworden tot wat hij vandaag de dag is: een plek waar je op echt Vordense wijze wordt geholpen en waar je kunt genieten van kwaliteitswijnen en hun verhaal.

 

Bezoek ons

Adres

Burg. Galleestraat 12
7251 EB VORDEN

Bel, mail of volg ons

Neem contact met ons op