Bezoek onze winkel

Burg. Galleestraat 12
7251 EB Vorden

}

Onze openingstijden

Woe - Do 13.00 - 17.30
Vrij 10.00 - 17.30
Zat 10.00 - 17.00

Neem direct contact op

0575-845734
info@wijnhandelsmit.nl

Gratis verzending in NL
vanaf 18 flessen / € 100

Bezoek onze winkel

Burg. Galleestraat 12
7251 EB Vorden

}

Onze openingstijden

Woe - Do 13.00 - 17.30
Vrij 10.00 - 17.30
Zat 10.00 - 17.00

Neem direct contact op

Quinta do Crasto Reserva

39,00

Absolute favoriet

Icoonwijn uit de Douro!

20 druiverassen in èèn wijn. Wow!

Artikelnummer: 19650 Categorieën: , , , , , ,

Beschrijving

Deze wijn is gemaakt van 20 verschillende druivenvariëteiten, die door elkaar groeien op de zeer steile helling net onder de gebouwen van de quinta
Donker vol paars. Diep zwart rijp fruit in geur omlijst door kruidige tonen. De smaak is indrukwekkend intens en meer dan mondvullend, bijna overweldigend. In de smaak vind je eveneens zeer zwoel rijp donker fruit terug met een prachtige rijpe tanninestructuur, body en inhoud. De afdronk is intens en lang. Het is opmerkelijk, dat het hout nauwelijks waarneembaar is in de wijn. Het grootste compliment is, dat de wijn zo voortreffelijk in harmonie en rijp is dat hij ondanks zijn jeugd nu al perfect te drinken is, maar u hoeft niet bang te zijn voor een te snelle ontwikkeling. Deze wijn kan nog 10 jaar mee. Klasse van de bovenste plank Deze Reserva rijpt een jaar langer op eikenhout dan de gewone tinto, waardoor de jaargang altijd een jaar ouder is. De smaak is veel geconcentreerder.

Extra informatie

Wijntype

Prijsklasse

Land

Streek

Domein

Druivenras

Over het domein

Quinta do Crasto is een "single-quinta", zoals we dat noemen, omdat het een familie-eigendom is, en omdat de wijnen uitsluitend van druiven van eigen wijngaarden gemaakt worden. Het domein is schitterend gelegen op de steile hellingen langs de Dourorivier op 15 minuten afstand van Pinhão. Quinta do Crasto is in vele opzichten een uniek bedrijf. Niet alleen is het nog steeds een familiebedrijf – vader Roquette is bankier en de twee zoons Thomas en Miguel runnen het bedrijf – veel van de medewerkers, die zowel in de wijngaarden als in de kelders werken, wonen ook op Crasto en men voorziet zelfs een grote moestuin voor eigen gebruik. De traditie van Crasto is er één van honderden jaren oud. De laatste 100 jaar is de bezitting in eigendom geweest van de familie Roquette, maar vanaf 1994, toen de wetgeving van port werd gewijzigd, was het de quinta toegestaan rechtstreeks de port te gaan verkopen. Voorheen was men verplicht dit via de portshippers in Vila Nova de Gaia – de linkeroever in Porto – te doen. Ook de traditie van wijn maken is nog steeds in ere gehouden. Alleen wordt dat hoe langer hoe moeilijker, doordat er weinig mensen meer mee willen doen aan het treden van de druiven. De traditie in de portvallei wil namelijk, dat de druiven na het plukken direct met de voeten getreden worden. De druiven worden hiertoe in een lagar (kuip) gestort en de druiven worden volcontinu in ploegendienst getreden. 's Avonds komt er dan publiek bij en er is muziek en dans. Een folkloristisch spektakel, dat men meegemaakt moet hebben. Ook de druivensamenstelling is nog steeds authentiek bij Crasto. De Tinta Roriz, Touriga Nacional, Tinta Bassoca, Touriga Francesa en zo nog vele anderen – tot zelfs 20 variëteiten toe – groeien op sommige percelen nog volledig door elkaar en worden als zodanig ook geoogst en gevinificeerd. De rode Douro wijn, Crasto Reserva, is van deze druiven gemaakt, die op een zeer steile helling recht onder Crasto liggen. Men heeft eeuwen geleden al ingezien dat het verbouwen van druiven alleen mogelijk was indien er terrassen aangelegd werden. Kleine muurtjes werden op de hellingen aangebracht om telkens een vlak stukje grond van soms maar 1,5 meter breed te creëren. Alles is dus nog handwerk hier. Er kan geen enkel tractor gebruikt worden. Het plukken wordt hoofdzakelijk door vrouwen gedaan. Ook dat maakt deel uit van de traditie. Vanaf 1994 is men op Quinta do Crasto ook wijn gaan maken. In de wijngaarden maakte men sowieso al een selectie welke druiven voor de port gebruikt zouden worden. Deze selectie is zeer streng, zodat slechts 40% van de totale druivenproductie als port verwerkt wordt. De overige werden vaak aan de distilleerfabriek verkocht of er werd een simpele wijn van gemaakt. Tegenwoordig past men voor het maken van rode wijn ook geavanceerde technieken toe, omdat bewezen is, dat van deze authentieke druiven prachtige, dikke, volle wijnen gemaakt kunnen worden.

Smaakprofiel